hittarecept.se frumoschi.blogg.se - september 2014

Vaniljdrömmar

Något som jag sällan gör är småkakor, min mor är småkakornas gudinna och jag kommer aldrig någonsin bli lika duktig som hon!
Men idag fick jag ett störtryck, vi firar familjens sista 20-åring här hemma på söndag, så det ska bli mycket gofika!

LillPrinsen (sonen) kommer att bjuda sin gäster på bla vaniljdrömmar, om du vill ha recept på dem och testa själv så kommer det här:

Ingedienser:
- 150 g smör
- 4,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk mald vaniljstång
- 6 dl vetemjöl
- 1,5 tsk hjorthornssalt
- 1,5 dl rumsvarm rapsolja

Och nu gör du så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa socker, vaniljsocker, den malda vaniljstängen och det rumsvarma smöret så det blir vitt och poröst.
3. Blanda i mjöl, hjorthornssalt och olja, bland snabbt samman till den en smidig deg.
4. Låt degen vila i kylen på en tallrik med plastfolie över i en timma.
5. Rulla ut degen till 4 st fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar.
6. Rulla varje bit till en boll och lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg inte kakorna för tätt för de flyter ut lite i ugnen.

7. Grädda drömmarna mitt i ugnen ca 20 minuter.
8. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.

När de har svalnat så MÅSTE du provsmaka, de smälter i munnen!

Lycka till!

Kram
Fru Moschi


 

Det tar emot...

...att gå ut när det är så ruggigt kyligt. Skröpplet verkligen avskyr kyla, allt blir värre...smärtan intensivare, huggvärken mer ihärdig, molandet kör på och kör på. Att gå ut och måla foder som ska upp kring ytterdörrarna lockar inte ett ögonblick, men eftersom maken så ambitiöst har jobbat på med allt annat så känner jag att jag måste bidra med mitt strå till stacken.
*suckar lätt*
Det är en sabla tur att man inte är arbetsmyra hörrni...slita o släpa på grejer som väger dubbelt så mycket som en själv... *räknar lite smått på hur enormt mycket vikt jag skulle bära på då och blir lite yr av bara tanken*
Vad jag är ännu lyckligare över när jag tänker på detta är att inte vara pissmyra då!!
*skakar på huvudet*
Sikta in sig på folk och skynda sig att kissa på dem och sen se dem hoppa omkring och skaka på kroppen, skrika och slå efter en....jamen det hade ju inte varit kul...kanske lite med det där hoppandet då, men inte det andra.

Sååå.... helt plötsligt känns det nu mer okej att gå ut på altanen och börja måla, allting är ju relativt och i jämförelse med det jag nyss funderat på, så känns det som att jag anammar dagens göromål med glädje!
*nickar och ler*

Hoppas ni alla får en härlig höstdag, håll er varma eller se till att någon annan håller er varma!
*blinkar med ena ögat*

Kramar
Fru Moschi
 
 
 
 

Mumsiga Biskvier

Jag älskar biskvier, men tycker oftast att de man köper är för stora, så här får ni recept på mina egna biskvier som jag gör i små munsbitar.

Botten:
1,75 dl eller 5 st äggvita

3,75 dl strösocker
250 g mandelmjöl

Marängsmörkräm:
4 äggvitor, ca 148g
3 dl strösocker
400 g rumsvarmt smör, normal saltat eller osaltat väljer du själv
1 ask hasselnötscreme

Topping:
500 g choklad

2,5 msk neutral olja

Bottnar:
1. Vispa äggvitan hårt och rör sedan ned sockret.
2. Vänd i mandelmjölet
3. Spritsa ut på bakplåtspapper.
In i ugnen i 200 grader i ca 8 minuter eller tills kanten börjar bli ljusbrun. Låt kallna på pappret.


Smörcreme:
1. Ta fram smöret, dela ner det i små kuber och låt det bli rikitgt mjukt och rumsvarmt (går att micra det lite grann om du inte hinner få det tillräckligt mjukt)
2.
Blanda äggvitor och strösocker i en helt fettfri rostfri skål och ställ ovanpå en kastrull med kokande vatten.
3.
Vispa med en handvisp tills blandningen uppnår 65 grader eller tills sockerkristallerna smält (du kan ta lite av smeten mellan tummen och pekfingret och känner du inga kristaller är den klar.
4.
Om du har en assistent häller du med fördel över blandningen i assistensens skål och vispar marängen kraftigt med ballongvisp tills den svalnat helt, vilket tar ca 10 minuter.
5.
Byt ut assistentens ballongvisp mot en flatbeater och vispa på låg hastighet medans du tillsätter lite smör åt gången.
6.
När allt smör är tillsatt ökar du hastigheten och vispar upp din marängsmörcreme
7. Vänd i hasselnötscremen försiktigt.
8. Bred blandningen på bottnarna och ställ in dem i frysen för att det ska bli lättare att doppa dem i chokladen.

Topping:
1. Smält chokladen över ett vattenblad.
2. Rör i oljan tills den blir en fin och jämn.
3. Doppa de frysta kakorna i chokladen.
 
Mumsa på!

Kram
Fru Moschi