hittarecept.se frumoschi.blogg.se - september 2013

Skitsjukdomar....

Så trött.... så fruktansvärt trött i kropp och själ!!

Har suttit på akuten i ett antal timmar i eftermiddag med ena dottern som inte mår bra! Som vanligt är det kaos på sjukhuset och varje gång vi hamnar där så blir det strul. Dottern har diabetes och är inte så snäll mot sig själv när det gäller diabetesen....hon har fullt sjå med livet för övrigt och diabetes har inte plats i hennes liv!!
*ser lite ledsen o trött ut*
När man inte är rädd om dig som diabetiker så smyger sig gas ut i ådrorna och förgiftar kroppen så man till slut mår VÄLDIGT dåligt och diabetesen tvingar sig in i livet och tar massor av plats!
Det kallas för ketoacidos och LillKickan har haft det ett antal gånger nu, senast för 1 ½ år sen då hon hamnade på IVA med slangar och maskiner överallt i hennes lilla späda kropp. Den gången hade hon tur sa läkarna...hon var en hårsmån från att få följa med Liemannen hem till sitt!
Sakta men säkert förstörs hennes lilla kropp för att hon inte är rädd om sig....det spelar ingen roll hur rädda vi andra är om henne när hon inte är det om sig själv! Och RÄDDA...det är vi det kan jag lova er!!
Sen hon var 9 år gammal har hon haft diabetes och är idag 21 år. Under alla år hon bodde hemma så funkade det ganska så bra med provtagningar och sprutor...pump ett tag vilket vi föräldrar tyckte var perfekt, men hon gillar det inte själv o då ska hon självklart inte ha den!
Med tonåren och gymnasiet så kom antidiabetestösen fram ordentligt och sen dess har det varit ett kämpande!
Vi föräldrar har tjatat och stuckit henne, skällt, gapat, mutat, hotat, lovat. berömt, jobbat och gnatat om diabetesen så mycket att vi till slut kände att detta är inte normalt, det är inte okej och vi måste kunna tala med varandra om nåt annat än insulin, blodsocker, mat och tider!! Tösen är ju inte diabetesen, den har bara varit så självgod och intagit hennes kropp....så fräckt, elakt och fullkomligt orättvist!!
När hon var 11 år så fick hon även alopecia.... den tog allt hennes hår...som 11 år hade LillKickan peruk och insulinpump och gick varje dag till skolan med vetskapen om att även den dagen kommer hon få höra taskiga kommentarer om sina sjukdomar. Jag förstår henne mycket väl att hon inte vill veta av något av de två sjukdomarna, men de ligger där och lurar på henne hela tiden.....båda är kroniska och det spelar ingen roll hur mycket vi än önskar att hon finge vara friskt....hon är inte frisk!!
*skakar lätt på huvet*

Varje gång hon har hamnat på sjukhuset pga sin diabetes så har sjukvårdspersonalen skällt på henne, de har i grupp av flera kollegor fräckt ställt henne mot väggen och läst lusen av henne....och även oss föräldrar! Vi har tom hört personal stå och tala om oss i korridoren utanför rummet på IVA hur fullkomligt blåsta o inkompetenta vi är som föräldrar som inte tar ansvar för vår då 19-åriga dotter och hennes diabetes. Hon bodde inte ens hemma hos oss... vi KAN INTE övervaka tösen varenda sekund....inte ens varje timma eller varje vecka!!
*ser allvarlig ut*
Vi kan inte leva hennes liv åt henne, hon är inte heller dum i huvudet...hon vet precis vad som kan hända henne när hon inte sköter sig...vi föräldrar vet alldeles för väl vad som kan hända och det har i många många år hållit oss i en skräckfylld vardag där vi till slut själva inte kunde tänka på OSS, Prinsessan och Sonen hamnade lite i skuggan av att allt cirklade kring LillKickan och hennes diabetes....det är inte rättvist, inte mot nån...men framförallt inte mot LillKickan som inte vill nåt annat än att bara leva livet!!
Att sjukvårdspersonal kan vara fullkomligt socialt inkompetent har jag själv råkat ut för ett otal gånger, men när de visar den sidan mot mina barn....då flyger Fan själv i mig fullkomligt och jag ser rött!!
Kan inte NÅN stanna upp och fundera över varför i hela friden det blir så här?!
Kan inte läkare eller sköterskor tala till sina patienter på ett sätt som gör att patienten känner förtroende och faktiskt tom kan dela med sig av tankar och funderingar som kan leda till att de tillsammans kommer fram till varför det blir så här tokigt gång på gång?!
Inte bara idiotförklara patienten som i detta fall också råkar vara min dotter, utan ta sig tid att hjälpa!!
Varje gång hon har haft ketoacidos så har de vårdmässigt klantat sig och gjort flera misstag som många gånger lämpats över i våra knän trots att det är de som lämnat fel information och som inte kan diabetes.... Jo det är sant... diabeteskunskapen är faktiskt bristfällig på många ställen inom vården och trots att vi föräldrar som är pålästa och kan mer om det än vad flera av de inom akutsjukvården har kunnat när vi varit med dottern på sjukhuset.

När jag har påpekat detta, så har jag fått kommentarer som "Jamen om ni kan det så himla bra så hade ni väl inte behövt hamna här då?!" och "Ni kanske borde använda er av det ni kan så hon slipper att hamna här!"
Så onödigt, så klantigt och så himla himla korttänkt!!
Det spelar ingen roll hur mycket vi kan eller hur mycket LillKickan kan om diabetes när vi inte kan leva hennes liv åt henne och när hon själv inte kan acceptera att hon har diabetes och alopecia....hon vill så gärna inte vara sjuk att hon lägger det åt sidan. Snälla snälla sjukpersonal....bemöt vår unge precis sån som hon är.... försök förstå och försök ta er tid till att lyssna efter nåt mer än det som ni ser hos henne de få minuter ni tar er tid att prata med henne!!!
Jag vet att ni har många patienter och väldigt lite med tid....men när man ser i en journal att en ung flicka gång på gång hamnar på IVA pga att hon inte är rädd om sig.... börjar man inte fundera då? Tänker man inte att man kanske måste försöka nå fram på nåt annat vis....kanske med hjälp av nån annan vårdpersonal som HAR TID!!?? Hon vill ju inte sluta leva....det är ju just exakt bara det hon vill....leva livet nu!!

Vi är verkligen otroligt rädda om vår dotter....och vi är rädda för att det en dag ska gå riktigt illa... men vi kan inte göra det rätt och riktigt åt henne, vi kan inte tjata o skälla mer.... vi kan bara vara föräldrar och om nån av alla de som läst hennes journaler fattat nåt rätt, så hade ni fattat att vi har varit med och kämpat i så många år...vi har gjort allt vi kan och lite till för att få LillKickan att förstå och vara rädd om sig! Men vi lyckas inte, vi har bett om  hjälp såååå enormt många gånger och ungefär lika många gånger så får vi noll respons...inte en blick, inte ett ord tillbaka som visar på att nån lyssnar och förstår vår oro.....vår önskan....
Det enda vi önskar är att de ska lyssna och hjälpa vår dotter att hjälpa sig själv!!!
*suckar*

Jag hoppas nu att LillKickans prover på IVA under kvällen visar på att hon är på väg att bli piggare igen!! Det känns lite jobbigt att lämna henne ensam på sjukhuset men hon är ju stor tjej nu och måste klara sig själv litegrann!!
Hon är ju vuxen nu och vi får/kan inte vara kvar hos henne, vilket är förståeligt och nödvändigt...alla kan ju inte ha en respektive hos sig för att man inte vill vara själv på sjukhus...fast det skulle vara fasen så mycket mysigare!
Vi är oroliga men måste samtidigt lita på att det här går bra.... kanske kanske är det denna gången som är den sista gången som hon hamnar där, hoppas det är sista gången!!

Massor av kärlek och pussar till dig LillKickan min...bli frisk nu och var rädd om dig, vi vill dig bara allt gott Hjärtat!!

Kramar till er alla andra
Fru Moschi

Tokiga funderingar.

Jag vet att det egentligen inte har nån betydelse... jag har antagligen alldeles för mycket tid att fundera på.... men, jag måste fråga, lägger ni någonsin märke till vilka i er släkt och bland era vänner som alltid eller ofta kommenterar hos eller gillar andras inlägg på facebook men aldrig eller sällan hos dig själv?
*ser frågande ut*

Jag funderar ibland på om det är en tillfällighet eller om det är så att jag är ointressant eller ogillas som släkting när jag ser att en del av släktingarna på facebook aldrig kommenterar eller gillar mina facebookinlägg, men gör det hos andra släktingar...och vänner!
Är det lite korkat tänkt eller ska jag verkligen fundera över om jag är den där släktingen som det i smyg talas om eller som släkten kanske retar sig på och försöker undvika!!?
*ser finurlig ut*

Ni vet...det brukar ju ofta finnas en moster eller nån farbror eller nån annan som är lite "speciell" och som man liksom har överseende med när man träffas och ingen säger nåt elakt om eller till när man ses...men snacket och tyckande och åsikter finns där... ibland så ändras snacket och åsikterna och tyckandet beroende på vem man talar med.
Jag har själv varit med om att hamna i snack som jag inte ens visste om, utan dyker upp som en gubbe i lådan när nån säger "Jag hörde att du hade sagt till.... att... hade sagt att.... hade gjort.... eller sagt....!"
Är ni med?!

Det känns olustigt, och jag vet att jag tom haft en väldigt stark åsikt i vissa saker och sagt att jag absolut inte håller med vedebörande i en speciell åsikt....och ändå så kommer det i slutändan tillbaka med att det var JAG som hade tyckt det jag uttryckt tydligt från början att jag INTE alls höll med om. En del andra tyckte och tänkte väldigt starkt om just den saken men låtsas inte om det sen utan tiger och kan inte stå för vad man själv tyckte innan!

Sånt där snack ska man ju egentligen inte bry sig om, det kanske är lite vanligt släkt- och högstadietypiskt att saker blir större och ändrar karaktär beroende på vem som berättar vad för vem och hur den personen i sin tur går vidare till nästa för att berätta vad den har hört!!
*ler o skakar lätt på huvudet*

Vi har en stor släkt och med tiden så kommer det en och annan som dyker upp på facebook och det gläder mig då det är lättare att försöka hålla lite kontakt. Jag uppskattar verkligen min stora släkt med alla kusiner o sysslingar och goa moster o morbror.... jag gör det...men med åren så har min kroniska smärta gjort mig mindre social och jag orkar inte vara barnvakt åt släktingar även om jag såååå gärna skulle vilja eller samla ihop till släktkalas och dona och ordna eller att åka runt och hälsa på, men jag gillar inte nån av dem mindre för det!!

Nu har jag ett tag fastnat i vilka släktingar som kommenterar eller gillar hos vem och aldrig hos mig och min "sjuka" lilla hjärna stökar till det och får mig att fundera...... haha...känner mig helt klart löjlig för att jag överhuvudtaget ens börjat fundera på det!!! För egentligen så bryr jag mig inte alls...jag vet vem jag är och vad jag tycker och tänker, men ändå så fick jag en svag stund där tankarna svävade iväg.
*skrattar*
Nu kommer jag bli den där släktingen som bryr sig för mycket och stämpla mig själv i pannan som "speciell"!!!

Det må så vara, för de släktingar som läser det här är antingen de som vet att jag gillar dem otroligt mycket ELLER de som redan innan tyckt att jag är den där som är lite "speciell"!
*blinkar*

Tänk så tossiga funderingar som dyker upp ibland...... om en liten stund så är det nåt annat som tar över mina funderingar... *ler*

Kram
Fru Moschi


Sill, handväska eller Michelingubbar?!

Med en kropp stel som ett järnspett, ett huvud som ger mig känslan av att jag ligger i gelé, en knastrande nacke, hud som bränner när jag rör vid den, fötter som bultar och en ilande, molande, huggande smärta i snudd på varje del av min kropp så kan jag bara konstatera att det blir total vila idag!!
*ler lite*
Fick skölja händerna i varmvatten en lång stund för att kunna leda upp dem lite så jag kunde hålla i kaffekoppen ordentligt.....

Ja det är så här det blir när man väljer att stöka runt och greja inför en födelsedag nu för tiden!
Jaaa, jag har ju valt det själv...så jag gnäller inte för jag vet att straffet kommer som ett brev på posten!
*nickar*

Idag skulle jag helst vilja glida in i en snygg klänning och ett par läckra stövlar, sminka mig o fixa till frisyren och lägga en riktigt snygg handväska över handleden och en finfin kappa för att sen glida runt bland affärer och folk i någon av våra storstäder..... shoppa med ögon och plånbok och njuta av en god kaffe på nåt mysigt café!!
*suckar lätt*
Kunna smälta in och bara vara en i mängden, inga kryckor, mjukisbrallor och fotvänliga tofflor eller behöva tänka på vad klockan är för att få i mig mina mediciner i rätt tid!

Det är vad jag drömmer om just idag.... i morgon så kanske jag drömmer om att jag älskar svamp, kräftor och inlagd sill och att jag har en alldeles egen elefantunge i vardagsrummet!!
*blinkar*
Alltihop är lika sannolikt som det jag drömmer om idag!!

Det känns i den skröppliga kroppen att det  blir kallare och råare ute, jag blir stelare och stelare och värken kryper in i benmärgen för att ta fäste och det gör att jag andas lite mer ansträngt och att jag spänner mig så musklerna i hela kroppen värker och drar i mig!
Men det är ju så det är..... varje höst inför varje vinter förbereder skröpplet mig på det som komma skall...MER och intensivare smärta som går djupare in i kroppen. De riktigt långa, kalla vintrarna är en lång sabla pina och min kropp suktar efter värme som en törstande efter ett stort glas kallt vatten!
Jag är ganska van ändå, jag är förberedd och jag klarar mig fram tills våren och värmen kommer igen...fast det är inget jag längtar efter, de här vintrarna alltså!
Jag tycker det är otroligt vackert med massor av snö och jag älskar det stämningsfulla vita landskapet och att se alla barn som leker i snön påklädda i sina vinterkläder som små Michelingubbar....
*ler*Nä hörrni...nu ska jag fylla på min stora java kopp, tända några ljus och krypa in under filten och bara mysa en stund!!
Hoppas ni alla får en härlig dag och att ni kanske får en liiiiten liten stund över till att dagdrömma lite idag....om ni gillar att dagdrömma förstås!

Måndagskram
Fru Moschi